19 Mart 2015 Perşembe

Bugün Günlerden Çanakkale Olsaydı... Her Gönülde...

Aylar önce hiç sebepsiz (benim eksik gözümle), oğulçe Çanakkale Savaşı'nı temsil eden çizgi filmi seyretmeye başladı. Hergün ama hergün seyretmesi bazen usanç verdi bazen gurur. Çünkü arkadaşlarının hiç tanımadıkları şehitlerimizi tanıyor, kendince hassasiyetler geliştiriyordu. Bitecekti birgün muhakkak.. Elimden gelen, sadece, ruhunda neyi tamamlamaya çalıştığını sezmek oldu. Yarıyıl tatilinde gittiğimiz Harbiye Askeri Müzesi' ndeki Çanakkale Savaşı bölümünü ayrı bir heyecan ve merakla tekrar tekrar gezdi. Öyle ki ziyaretçilerden bir hanım yanımıza gelerek oğulçenin bu yaşta bu kadar ayrıntıyı nasıl bildiğini sordu. Gülümsedim... Bu ziyaretle birlikte seyir yolculuğu bitti.
Son 1 haftadır öğretmenlerinin de gayretiyle sınıflarında bir zafer havası esti. Her okul dönüşünde onbaşılar gitti binbaşılar geldi. Teneffüslerde bahçede siperler kazıldı, Conkbayırı' ndan Anafartalar' a kadar Türkler hatlarını savundu. Ah o muhteşem gurur.. Yolculuğuna başka bir boyutta devam ettiğini bildik böylece...
Hepimiz mutfak masasındayken.. Ben günlük işleri yetiştirmeye çalışan anne rolüne bürünmüşken.. Ve saat kaygısıyla çocukları hafiften azarlamaya başlamışken... Yol arkadaşım elinde bilgisayarla gayet sakin ama hüzünlü hal ile girdi mutfağa. Olabilecek en uygun yere bıraktı bilgisayarı. Sabah kahvaltımıza Mehmed Niyazi Özdemir'in 'Çanakkale Mahşeri' semineri eşlik etti. Dinlemek isteyenler için linki burada. 

1915 çanakkale savaşı

.....Ve tarihini tam hatırlamıyorum, galiba 2005-6 yıllarından birinde, Türk Edebiyatı Vakfı' nın seminer salonunda, bir 18 Mart akşamında günün anlamına binaen Mehmed Niyazi hocanın gönül diliyle de zenginleştirdiği sohbetinin ardından Esat Kabaklı çıkıyor kürsüye. Neden hep aynı hep aynı türkü, tamam çok önemli şimdiye kadar söylenenler, ama neden yenilerini yazamıyoruz, eksik olan ne? fikriyle bir arayışa girdiğini  ve Ozan Arif'le birlikte çalışarak  'Zafer' in hatırasına yeni bir türkü hazırladıklarını söylüyor. Salondakilerin tamamı bizim küçük grubumuz kadar heyecanlı mıydı bilemiyorum; biz pürdikkat kesildik. Türkü bittiğinde hissettiklerimiz tarife sığmaz. Velhasıl-ı Kelâm; Allah var, gam yok!




Çanakkale Türküsü

Çanakkale bugün toz ile duman
Düşmanda imkan var Mehmet' te iman
Alem görsün el mi bey midir yaman..
Burda son söz Türk'ün sözü olacak
Nefer şehit ordu gazi olacak...

Çanakkale şahit düşmandan azdık
Diş ile tırnakla siperler kazdık
Her siperde ayrı destanlar yazdık
Halimiz şerefli mazi olacak
Nefer şehit ordu gazi olacak...

Boğaz' da cihana karşı durmuştuk
Etten ve kemikten kilit vurmuştuk
Zabiti neferi karar vermiştik
Vatan bugün bizden razı olacak
Nefer şehit ordu gazi olacak...

Söz: Esat Kabaklı
Müzik: Ozan Arif











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder