17 Kasım 2014 Pazartesi

Gelin Çıkmayan Ev Olurmuş da Ölü Çıkmayan Ev Olmazmış...


    Bu hafta sonu etrafındaki herkesin, kurtulması için ölümünü istediği, uzun yıllardır yatağa mahkum olan bir yakın akrabamız vefat etti. Hayat tamamen hakikat olan bir yüzüyle daha karşılaştırdı ailemizi. Ailemiz diyorum çünkü mevtanın evden çıkarılıp da ertesi gün ebedi istiratgâhına yatırılmasına kadar her dakikasına şahitlik ettik hep birlikte... 
      Bir insanın nasibi olmadı mı bu en büyük "gerçek" e bile dokunamayabiliyormuş. Ölenle arasında herhangi bir aşinalık olsa da, mevtayı taşıyan araba daha sokaktan ayrılmadan dünyalık telaşlara tüm hızıyla dalabiliyormuş. "Daha ruh yeni kabz edildi, gelin azap çekmesin, dua edelim, Kur'an okuyalım" diyenlere tüm realistliğiyle "daha toprağa konmadı ki, sorgusu başlamadı" denebiliyormuş. Ölümünü onca istemelerine rağmen yabancı gözlerin izlediğini bildikleri ortamda feryat figan ağlanabiliyormuş. 
     Cenaze ritüelleri esnasında "ben dayanamam, bakamam" diyen koca adamları görmelerine rağmen, oğulçenin diğer yetişkin cemaatle cenaze namazı kılmasına, mezara yaklaşmasına, kabir başında babasıyla birlikte ebedi yolcuya minicik elleriyle toprak atarken dua okumasına "sen ne yaptın, o daha küçük, psikolojisi bozulur, etkilenir" diye anne-babaya çıkışılabiliyormuş. Benimse bu çıkışmalara cevabım hazırdı; "Dünyada ölüm kadar gerçek ne var? Etkilensin diye getirdim zaten. Evde, tamamen 'sanal' ekran karşısında uyuşmaya bırakılan diğer çocukların dirençsizleştirilmelerinden ötürü üzgünüm. Küçük yaşta, anne-babası yanındayken ve ölüm-cennet bağlantısı çocuk kalbinin anlayabileceği en güzel haliyle anlatılabiliyorken, bizi can-ı gönülden acıtmayan bu mesafeli tecrübeler ona aşı olur ancak. Acı için ruhunu terbiye eder."
     Ölüm... Sen bile... Sen bile ibret olamayabiliyormuşsun mühürlenen kalplere...

2 yorum:

  1. Ecitah Reffazum20 Kasım 2014 19:43

    Allah Celle Celalehu rahmet eylesin güzelim gidene,gidenlerimize ve biz( şimdilik dünyada) kalanlara.İbret alıp hayatımızı ona göre yaşayabilmemizi nasip eylesin mevlamız.Moralini bozma elinden geleni yapmışsın nasıl olsa.

    YanıtlaSil
  2. Amin... Allah rahmetini esirgemesin bizlerden ve çocuklarımızdan da... Amin... Ölüm en büyük nasihattir, dinleyene... Yorumunuz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil