28 Mayıs 2014 Çarşamba

Baklava Yufkasından Börek ve Badem Ezmesi..


Günaydın...
Yol arkadaşımı mekan olarak bizden çok uzaklara yolcu edeceğimiz sabahlarda, geride kalan olmanın verdiği burukluk sahip olduklarımıza bolca şükretmemizle karışıyor ve soframızı öyle hazırlıyorum... Dinlediğim sohbetlerin birinde "Kadındaki marifet dışarıda kıyametler koparken dahi yuvasını koruyabilmesi, huzurunu muhafaza edebilmesindedir" deniyordu. Önüme bakarken ne yazık ki kaygılım pek çoğumuz gibi. Ama sürekli ruhumu besleyecek yayınlar okumaya, müzikler dinlemeye, inancımın gereklerini daha disiplinli yerine getirmeye gayret ediyorum. 

Fotoğrafta biraz koyu çıkmış ama rengi daha açık aslında.
 Bu böreği elimdeki imkanlar dahilinde hazırladım. Sabah börek yapacaksam akşamdan hızlıca buzluğumdan yufka çıkarırım. Bu akşam o kadar hızlı olmuş ki baklavalık yufka çıkardığımı fark etmemişim :-)) Böylece bir süre önce pişirdiğim tahinli baklavamdan artan yufkalarım da değerlenmiş oldu..
Malzemeler;
Yaklaşık 15 yaprak baklavalık yufka
4 yumurta (yumurtayı asıl haliyle yemeyi reddeden oğulçem için bol yumurtalı)
Yaklaşık bir bardak süt/ayran/kefir (benim tercihim her zamanki gibi kefir, caaannnıııımm probiyotikler çalışsın sabah sabah)
1 sb. kadar peynir
1 çy b zeytinyağı
Tuz

Yumurta,kefir,yağ ve tuzu sos haline getirinceye kadar çırpıyoruz. Yufkaları teker teker parçalayıp tabanına yağ sürülmüş seramik tavaya yerleştirirken aralarına sos gezdiriyoruz. Yufkaların yarısına geldiğimizde peyniri serpiştirip devam ediyoruz. Kalan sosu en üste döküyoruz. Yaklaşık 15 dk. orta ateşte önlü arkalı pişiriyoruz. 
Bu böreği yedikten sonra başka böreklere yüz vermezsiniz demek biraz abartılı olur ama gerçekten aranacak türden olduğunu söyleyebilirim :-)



Sıradaki tarifim de medya masalları dinlemeyi reddeden, Allah'ın yarattıklarının aslına saygı duyan, kendine ve mutfağına güvenen, aramayı bırakmayan, pes etmeyen annelere gelsin :-) Gıda (!) şirketlerine ve bize dayattıklarına asla muhtaç değiliz. Bu yöndeki tariflerime devam edeceğim inşallah...

Gün ışığı...
Malzemeler;
1 sb. çiğ badem ya da güvendiğiniz badem unu
3 yk. (yaklaşık) bal (market balı değil desem???)
Önce bademi rondodan geçiriyoruz. İşte bütüüüüünnnn bu malzemeleri binbir zahmetle (!) karıştırıp yerken buram buram badem kokusunu ve lezzetini dilimizde damağımızda hissedeceğimiz ezmemizi hazırlıyoruz..........:-))))
Kullanım yerleri;
Kahvaltı ve sair öğünlerde ekmek üstü, tatlı krizlerinde can kurtaran, kalsiyum, potasyum, çinko eskiliğinde tamamlayıcı madde...
Kandırılmamak için çaba sarfetmek çok da zor değil aslında, Allah zamanlarımıza bereket versin. Ve gücümüzü eksiltmesin...
Afiyet olsun...


2 yorum:

  1. Hatice Muzaffer1 Haziran 2014 14:41

    Şifa olsun yeğencim, yakmışsın böreği diye takılacaktım, fotoğrafta koyu çıkmış.Badem ezmesi de harika duruyor.Güzel hatundan güzel fikirler:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim teyzecim... Mutfak merakı senden bana geçmiş :-)

    YanıtlaSil