12 Mart 2014 Çarşamba

Bu Tabakta Neler Var?

Bir çoğumuzun bildiği halde muhakkak bilmeyenlerin de olduğunu varsayarak çok pratik bir tarif paylaşmak istiyorum sizlerle; Tava Böreği. Bu böreği hazırlamak için öyle kilo kilo yufkaya, tabak tabak malzemeye ihtiyacımız yok, hatta elektrikler kesikken bile çok rahat pişirebileceğimiz el oyalamayan bir börek bu. 
Ben klasik tepside döşeme börek yapmak için bir kilo yufka alırken, buzluğa atmak için fazladan bir kilo daha alırım. Onu tercihe göre ikili-üçlü buzdolabı poşetlerine koyup buzluğumda stoklarım.
Yol arkadaşımın işi gereği en geç saat yedi buçukta kahvaltı ederiz ailecek. Bu sebeple kahvaltı hazırlıklarıma çoğu kez akşamdan başlarım. Kahvaltıda börek yapacağım sabahın akşamında bir paket yufkayı buzluktan çıkarır sabaha kadar çözdürürüm. İç malzemesini patatesli yapacaksam soyulmuş patatesleri doğrayıp kefirle akşamdan haşlarım ve sabaha kadar hava serinse balkonda, sıcaksa dolapta bekletirim. 


 Gelelim benim tava böreğimin tarifine;
2 yufka
3 yumurta
1sb. kefir/yoğurt/akşamdan kalmış ayran
1 çy brd. zeytinyağı
1 kase peynir-maydanoz/patates-kaşar/ıspanak/pırasa-lor peyniri
Yapılışı;
Büyükçe bir kasede yumurtaları ve kefiri az tuz ilavesiyle çırpıyoruz. Tavanın dibine yarım çay brd. yağı gezdiriyoruz. Bir yufkayı ikiye bölüp yarısını hemen tavaya seriyoruz. Üzerine hazırladığımız sostan sürüyoruz. Diğer yarım yufkayı serip üzerine sos-börek harcı, tekrar yarım yufka ve sos, tekrar son kalan yarım yufka şeklinde yufkaları bitiriyoruz. En son üzerine kalan sosu döküp orta derece ateşte tavaya kapak kapatıp alt tarafı kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 10 dk. da kızarıyor. Sonra spatula ya da kapak yardımıyla çevirip diğer tarafı da kızarana kadar pişirmeye devam ediyoruz.



Bu çocuklarımın kahvaltısıdır. Patates kızartması, krep, yumurtalı ekmek, börek vb .karbonhidratları yanında sebze ilavesiyle sunuyorum kahvaltıda. Ve her sabah muhakkak 3 er zeytin yemelerini sağlıyorum. Kızçe ve oğulçe yaklaşık bir buçuk yaşından beri zeytini kendileri yiyorlar, çekirdeğini bazen çıkarıyor bazen yutuyorlar. Çok şükür bir sıkıntı yaşamadık :-) Süt konuma göre biraz imtiyazlı oluyor sabah kahvaltılarında. Oğlum altı yaşına merdiven dayadığı için ve biz yol arkadaşımla sütlü kahve, Türk kahvesi vs. çok tüketteğimiz için oğulçe sabahları çay kaşığının ucuyla Türk kahvesi ve bal ilavesiyle içiyor sütünü. Kızçe şimdilik farkı çok önemsemiyor görünüyor ve balla yetiniyor (balını kendisi eklemek şartıyla :-))
Not: Bu haliyle yumurta yediremediğim oğluma yumurta da yedirmiş oluyorum ki çocukların yemediği gıdalarda güç kavgası yerine şekil değiştirerek sunmaktan her zaman olumlu netice almışımdır...

2 yorum:

  1. Eline sağlık bildiğimiz ama yapmayı akıl etmediğimiz bir tarif :)) hatırlatma iyi olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hem zaman tasarrufu hem de kahvaltı için bir alternatif.

      Sil