10 Eylül 2014 Çarşamba

Öğretmen Oyun Hamuru İstedi Anne; Yapalım mı?

Okulun ilk günü sınıftan çıkar çıkmaz bunu soran oğlum bana 'ektiğim tohumlar filiz veriyor galiba' hissini yaşattı. Çok şükür oğlum hemen her şeyi evimizde yapabileceğimizi, hazır alınabilen pek çok şeyin aslında bizim için çok da faydalı olmadığını öğreniyor. Çocuklarıma insanların genel olarak tercihlerinin dışında bir şeyler sunarken, öğretmeye çalışırken sürekli şunu söylüyorum; 'Faydası zahmetinden çok daha fazla, emin ol...' Çünkü bazen -biz niye kolay olanı seçmiyoruz? diye sorgulamaya başladılar. 


Aslında yaklaşık üç yıldır oyun hamurunu evde oğlumla birlikte yapıyoruz. Hatta hediye etmişliğimiz de vardır. Ama bu sefer daha dayanıklı, hazır formunda hamur yapmak istedim, malum okula göndereceğim. Nette verilen tariflerdeki güncellemeleri okuyup tarifimi şu şekilde oluşturdum;

Malzemeler;
2 sb. un
2 sb. su
1 sb. tuz
4 yk. sıvıyağ
4 yk. ev yapımı sirke (nette krem tartarın muadili olarak sirke kullanılabileceği yazıyordu, denedim, oldu..)
Renklendirici


Bütün malzemeleri bir çırpma kabında iyice çırptı oğulçe. Küçük ve derin bir tencereye hamurun istediğimiz miktarını döktük. Ocağın altını yakmadan renklendiriciyi de ekleyip karıştırdık.. Ben kahverengi için kahve, sarı için zerdeçal ve kırmızı için gıda boyası kullandım. Krem hamurun kendi rengi. Burada ben devreye girdim. Ocağı yakıp hızlıca ezerek karıştırdım. Hamur tencereden ayrılma kıvamına geldiğinde bir iki kere daha karıştırıp hemen tabağa çıkardım. Bütün hamuru bu şekilde ayrı ayrı döküp renklendirerek pişirdim. İtiraf etmeliyim mi kızçe ve oğulçe en çok kırmızıyla oynamayı sevdiler. Galiba gıda boyası daha elastiki bir yapı kazandırdı ama bence diğer renkler de kesinlikle oyun hamuru formunda ve ele yapışmıyor. Sadece açıkta kaldığında ve oynanmadığında kabuk bağlamaya başladı. Oynamaya başlayınca düzeliyor.



Hazırladığımız hamurun yarısı okula gitti yarısını evde oynuyorlar.

2 yorum:

  1. Hatice Muzaffer11 Eylül 2014 19:15

    Maşallah, süpersiniz;ana- oğul, kız- kızan!

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederiz... Birlikte geçirdiğimiz günlerin tesirindeyiz.

    YanıtlaSil