11 Kasım 2015 Çarşamba

Çoluk Çocuk Demeden; TÜYAP için günübirlik...



Tüyap' la ilk kez babamın rehberliğinde tanıştık. Yıl 1993 ya da 94.  Şimdi hatırlayamadığım bir şekilde (kitap okumaya çok önem veren ve bizi sürekli teşvik eden, okuyan-yazan insanlarla tanıştırmak için çareler üreten, tabiri caizse mesai harcayan Zeynep teyzem de haber vermiş olabilir) haberdar olmuştu babam fuardan (ki o zamanlar Taksim-Tepebaşı'ndaydı yeri). 
O heyecanımı hiç unutamam. Babam hem mihmandarımız hem kasamız olunca ablamla ben kitap açlığımızı bir nebze de olsa gidermiştik o gün. Ve ben o günden beri bazen yalnız bazen farklı insanlarla ama hemen her sene gittim Tüyap'a. Hatta o kadar ki bir sene, sevgili eski komşum-arkadaşım Hatice'ye biri 4 biri 1 yaşındaki çocuklarımı bırakıp da düşmüştüm yollara. O senenin konusu çocuk edebiyatıydı. Fuar alanının hemen girişinde Doğan Cüceloğlu'nun "Çocukluk insanın anavatanıdır..." sözünün yazıldığı dev bir levha asılmıştı. Zaten müptelası olduğum, çocuk edebiyatı neşreden yayınevlerinin arasında dört dönmüştüm. Yol arkadaşım henüz bir yayınevinde editördü. Ellerim kollarım kitap poşetleriyle doldukça soluğu onların standında alıyor, elimdekileri bırakıp yenilerini almak üzere bu sefer farklı standlara yöneliyordum...



Bu sene de, uzak olmayan bir şehirde yaşamanın verdiği rahatlıkla çocuklarımızı da alıp sabah 7 otobüsüyle yine Tüyap yollarına düştük :-) Bir gün öncesinden, hem yolculuğun kendisi hem amacı bizi heyecanlandırmaya başlamış ve sohbetlerimiz fuar üzerinde döner olmuştu. 3.5 yaşındaki kızçe ne kadar anladı bilmiyorum ama 7 yaşındaki oğulçe sonuna kadar tadını çıkardı bu serüvenin. 



Altın Kitaplar... Gülten Dayıoğlu'nun çocuk edebiyatı kitapları yaş aralıklarına ve hacimlerine göre sıralanmış.

Yine Gülten Dayıoğlu'nun okumaya yeni başlayan çocuklar için basılan küçük hacimli kitapları.

İş Bankası yayınları. Alışılagelmiş kitapların yanı sıra hem üç boyutlu hem sesli kitap seçenekleri var. Baskıları, resimlendirmeleri oldukça kaliteli. Fakat birçoğu tercüme olduğu için tercih ederken anne babaların da müdahale etmesi gereken içerikler de olabiliyor.

Fazilet Çocuk Yayınları. Sınırlı da olsa nitelikli çocuk kitapları var. Hatta şu  zamanın 3 boyut müptelası çocukların beklentilerine de uyum sağlayıp ibadetlerimizi sevdirerek öğretmenin çarelerini düşünmüşler.
Fuarda en mutlu olduğum konu, bir çok yayınevinin rutin yayıncılığın dışına çıkarak çocuk edebiyatına da ağırlık vermeye başlamış olmalarıydı. Mesela biz her ay çocuklarımıza Tubitak' ın iki dergisini muhakkak alıyorduk, fuardan bir dergiye de abonelik yapmak fikriyle ayrıldık. 

Benim standını görünce altın bulmuş kadar sevindiğim yayınevi! Oyun bağımlılığı, öfke kontrolü, çevre duyarlılığı, internet masum değil vb. içeriklerle yayın yapan Bilişim Çocuk yayınları.  Standın bir bölümü yetişkinlerin bilişim dünyasına karşı eksiğini kapatacak, biraz teknik kitaplara, bir bölümü de çocukları bilişim teknolojisine hazırlayacak kitaplara ayrılmış. Hem itinalı görselleri hem tam da oğulçeyle sıkıntı yaşadığım konulardaki aydınlatıcı temalarıyla benim açımdan bu seneki fuarın favorisiydi.

Diyanet Çocuk Yayınları. Bu sene oldukça sevindirici bir şekilde çocuk edebiyatı bölümünü zenginleştirmiş. Cemil Dede kitabını çok çok severek okuyorduk zaten, Büyük Karanlığın Sırrı'nı görünce de çok heyecanlandık. Oğulçe somut sorular konusunda kendini aşmıştı son zamanlarda. Bir gün her şeyi sınırı varsa uzaydan sonra ne var? diye sorunca ööyyylleee kalmıştım. 

Evimize levha asmayı seven bir aileyiz. Hele bunlar ilgi alanımızı temsil ediyorsa, bundan iyisi Şam'da kayısı havalarına büründük hemen :-)

Oğlumun baget parmak elinin olduğu resmi eklemesem olmazdı :-) Şaka bir yana asıl beğendiğim karikatür bu fotoğrafta daha net belli olmuş. Çocukların kitapla ünsiyeti temalı olan, alttan ikinci.

Kidland Yayınevi. Çocuklara yabancı dil öğrenmeyi sevdirmek için yeterince seçeneği mevcut. Kısa hikayeli Reading lerden bazıları toplanıp set haline getirilmiş ve Listening lerle desteklenmiş. Farklı boy ve hacimlerde resimli sözlükleri, DVD leri, flash card ları, çarkı felek oyunları ile nereden başlayıp nasıl anlatacaklarını bilemeyen ebeveynler için derli toplu ve nitelikli kaynakları var.

Tubitak Yayınları. Oğulçenin ilk ve kızçeye devredilecek kalitedeki ilk kitapları-dergileri bu yayınevine ait olduğu için  bizim için yeri özeldir. Ve çağımızın özet bilgi-hızlı kaynak talebine uyum sağlamış, kitaplarında işlediği oynayarak öğretme konularını kartlara dökmüş. Hem de o kadar çok seçeneği mevcut ki hangi birine bakıp alacağını şaşırıyor insan. Birini alsa diğerinde gözü kalıyor yetişkinlerin bile :-)

Kartlardan devam..

Bu benim kendim için seçtiğim kart oyunu.

Eğlenceli çizim-cazip kitap adı-kaliteli baskı-nitelikli içerik; bu kadar artıyla ve rakipleriyle kıyaslanamayacak kadar uygun fiyat! Daha ne olsun :-) 

Mandala da son zamanların moda akımlarından. Aslında hiperaktif çocuğa destek tedavi amacıyla ortaya çıktığını tahmin ediyorum fakat biraz inceleyince istikrarı, başladığı işi bitirmeyi sevmeyen çocuklar için de etkileyici olabilir. En azından ben kendi çocuklarım için olabileceğini düşünüyorum. Fuarda bakabildiğim standlarda Nesil Yayınları'ndaki set kadar profesyonelini görmedim. Bir kaç yayınevi daha çıkarmış ama bana baştan savma gibi geldi. 

Epsilon Yayınları. Çocuk Psikodraması. Çocuklar büyüdükçe iletişim sorunları da büyüyor diye diye dramaya merak sardım. Bir türlü odaklanıp derinine inemesem de malzeme toplamaktan vazgeçmiyorum.Belki bir gün zamanıma ve gayretime bereket gelir de bu hedefime ulaşabilirim:-)

"Lütfen, yalvarıyorum, gidin televizyonlarınızı çöpe atın ve boşalan yere güzel bir kütüphane kurun." Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Roald Dahl. Kitaptan esinlenerek 2005 yılında filmi de çekildi. Hem kitabı okuyalım hem filmini seyredelim ;-)
Aslında kitap fuarıyla ilgili yazıyı bu sözle bitirmek en güzeli olacaktı ama ben fuar alanıyla ilgili tavsiyelerimi de aktarmak istiyorum.
Ulaşım;
Beylikdüzü metrobüs durağına bir üst geçit kadar yakın :-))
Yeme-içme;
İçeride tabii ki yiyecek-içecek satılıyor. Ama biz yıllardan beri edindiğimiz tecrübelerle azığımızı yanımızda götürdük. Hem fiyatlandırmalarda havaalanı istismarının benzeri söz konusu hem de temizliğinden asla emin olamıyoruz. Her gelen sadece bir kere yer mantığı var çünkü. 
Dinlenme;
Etkinlik salonlarındaki etkinlikleri takip ederseniz ve programınızı önceden belirleyip fuar alanına giderseniz hem dinlenip hem ilgi alanınıza yönelik fikri zenginleşmeniz, çocuklarınızla hoş vakit geçirmeniz mümkündür.
Tuvaletler son derece temiz, mescidi ve şadırvanı da var.
Not: Harika bir gün geçirdik geçirmesine ama muhakkak dikkat etmenizi önereceğim husus; okuyucuları müşteri gibi gören, balon satıcıları gibi önce çocukları cezbedip ebeveynlerini satın almaya mecbur bırakan ve tercihinizi satın almadan yana kullanmadığınızda bakışlarıyla ne kadar da umursamaz, bilinçsiz ebeveynler olduğunuz mesajını üzerinize boca eden yazar müsveddeleridir. Yazar olmanın mesuliyetini omuzlarında hissedip bağlı olduğu yayınevinin standında sessizce oturan, mütebessim bir çehreyle soruları cevaplayıp kitabını imzalayan yahut ziyarete gelenlerle hoş sohbet eden yazarlarımızın yanında o kadar sırıtıyorlar ki! Aman bunların ağına düşüp de tüketimin buradaki yansımasına aracılık etmeyin.


2 yorum: