8 Mayıs 2015 Cuma

Limon Satıcıları Yaselin' den Razı :-) ; Pratik Limonata..

Bir önceki yazıda bahsetmiştim; geçtiğimiz hafta sonu ailemizin herbir ferdinin ayrı ayrı arkadaşı ziyaretimize gelmişti. Güzel geçen vaktimizi bereketli kılan şeylerden sadece bir tanesi, bu buluşmamızı yıllar sonra bile yad ettirecek bir tarif de sayfamızda bulunsun istedim. 


Kızçe birden bire limonata delisi oluverdi. Hani ben de her yaz tırım tırım tarif arar sonra da zahmetini göze alamayıp hazırlamaya üşenirdim. Yani bir bardağa limon sıkıp şeker eklemekten başka bir usulüm yoktu açıkçası. O sebeple şaşırdım bu talebe. Yaselin, kendisinin pratik bir tarifi olduğunu söyledi ve hemen yapıverdi bizim için sağ olsun. Çok çok beğendik. 


Artık ben de dolabımdan limonatayı eksik etmeme niyetindeyim ki çok geçmeden yenisini hazırladık, bu kez oğulçeyle. İşin hammaliyesi tamamen ona aitti. Zira o da bu aralar kesme, biçme, budama, doğrama işlerine teşne idi , benim de işime geldi vs.... Tarif gerçekten çok basit. 

Malzemeler;
5 limon
üzerini örtecek kadar şeker
içme suyu

Yapılışı;

Limonları yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi dörde böldük. Üzerini kapatacak kadar şeker serptik. Yaselin en az 40 dk. dedi, biz onu 5 saate çıkararak dinlendirdik. Çünkü gezmeye giderken yapıp dinlenmeye bıraktık. Aynı anda dolaba da soğuk su koyduk ki malzemeleri birleştirdiğimizde elimizde mis gibi ve de buz gibi limonatamız olsun :-)


Dinlenme süresinin sonunda limon çekirdeklerini tutmak için yumurta ayracı kullanarak limonları elimizde iyice sıktık. Öyle ki limonun o parçacıkları da aromasını artırsın. Hatta bütün kabukları sıktıktan sonra onları da sürahinin içine doğru yıkadık ki şekerleri de ziyan olmasın. 


Sürahinin kalanını soğuk suyla tamamladık. Erimeyen şekeri kaşık yardımıyla karıştırdık. Bu haliyle bile yaz içeçeklerinin sultanı olmaya adaydır benim için. Fakat yine Yaselin'in ilave tarifiyle de;
Bardağın yarısına soda yarısına limonata doldurduğunuzda ve taze nane ile içtiğinizde gerçekten harika bir lezzet elde ediyorsunuz.. 
Not; Şef yanına Nihayet dergisi tavsiye ediyor :-)

5 yorum:

  1. Evlatla birlikte bir şeyler yapmak öyle güzel,öyle ışıklı ki...Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer cevabımı yanlışlıkla silmişim :-( Hatırladığım kadarıyla şöyle bir şeyler yazmıştım; Oğlum kaç gündür bana anneler günü hediyesi almak istiyordu. Ben de dilim döndüğünce, anlayabileceği dilden anlatmaya çalışıyordum; paraya tevdi edilebilen şeylerden hoşlanmadığımı, satın almakla sevginin asla eşleştirilemeyeceğini, kendisinin bana zaten hediye olduğunu vs. Ama çocuk işte, kime, neye özeneceği belli olmuyor, hevesi kırılmasın diye bu sabah 'epeydir istediğim bir çiçek vardı, o zaman bana onu al' dedim. Babasından para istemesini bekliyordum. Ama öyle yapmadı, özene bezene biriktirdiği paralarından yanına aldı pazara giderken. Birlikte bir küpe çiçeği aldık. Kızçeye seçtirdik rengini. Geri dönerken oğlum: 'annecim inanamıyorum, bu kadar küçük bir paraya bu kadar güzel bir hediye nasıl alabildim!' diyordu. Evimize gelip saksısını değiştirdik. Diğer çiçeklerimizin de sararan yapraklarını kestik, bazılarının yerlerini değiştirdik vs. Çiçeklerinimzden topladığımız atıkları, içine toprak doldurduğumuz büyücek bir kovada biriktiriyoruz. Bence kesinlikle toprak olacak :-)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Sizden öğrenecek çok şey olduğunu düşünüyorum...Evlatlarınıza olan sevginiz hiç azalmasın artsın,ektiğinizi fazlasıyla biçmeyi nasip etsin Mevla...İnsan yeter ki bir şeyi yürekten tertemiz sevsin tüm sevgilerin sonu O oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah. Öğrenmenin sayısız rengi var :-) Ben kendimi öğrenci olarak görüyorum. Etrafımdaki her şeyin de bana öğretmen olarak gönderildiğini hissetmeye çalışıyorum. Amin amin amin... İnşallah.

      Sil