29 Aralık 2014 Pazartesi

Kantaron Yağı Yapalım...


Evinizde zaman ayıramamanızdan kaynaklanan birikmiş işleriniz varsa... ve bu işleriniz kolay ama el oyalayan cinsten ise... ve evinizde her daim işlerinizi paylaşmaya hazır ve nazır minikleriniz varsa... verin ellerine o işi, siz de diğer işlerinize bakın!

Yaklaşık bir ay önce pazarlarda bol bol satılan, kurutulmuş kantaron çiçeklerinden almıştık. Bir türlü sıra gelip de yağı yapmaya fırsat bulamadım. Üstelik hemen hergün oğulçe ne zaman yapacağımızı soruyordu ve ben erteliyordum. Taa kii elimdeki yağ şişemin dibini görene kadar. Bu duruma çok üzüldüm çünkü kantaron yağı evimizin vazgeçilmezi. Faydalarını sayıp dökmeme gerek yok zira internette bol bol bilgi mevcut. Pratikte ise; kim düşse, bir yerini çarpsa, kesse, bir yere sıkıştırsa, yaksa hemen imdadımıza yetişir evvel Allah..

Yapımı ise aslında çok basit. Sarı kantaron yağı yapabilmek için öncelikle kurutulmuş bir bağ çiçeğe ve yeteri kadar sızma (rafine asla değil) zeytinyağına ihtiyacınız var. Ve tabii bıkıp usanmadan çiçekleri kırıp keserek minik parçalara ayıracak marifetli ellere :-)
Pazardaki satıcı teyzenin tarifi nette bulduklarımla örtüştü ve kafa karışıklığına gerek kalmadı. 
Küçük küçük kestiğiniz kantaronları cam kavanozlara doldurup alabildiğine sızma zeytinyağı ilave ediyorsunuz. Üzerine tülbent benzeri bir bez kapatıp evinizin en çok güneş alan yerinizde 5 gün dinlendiriyorsunuz. Beş günün sonunda kavanozların kapaklarını kapatıp bir 45 gün daha aynı yerde bekletiyorsunuz. Sürenin sonunda ellerinizde çiçekleri sıkarak ve süzgeç yardımıyla yağınızı süzüp tercihen koyu renkli bir cam şişeye aktarıyorsunuz. Bu andan sonra gün ışığıyla irtibatı kesiyorsunuz. Zeytinyağı gün ışığında şifalı özelliklerini yitiriyor çünkü. 
Şifa niyetine...

2 yorum: