18 Nisan 2014 Cuma

Evde Supangle Yapalım...


Fransa menşeili bu canım tatlıyı, diğer pek çok lezzet gibi, Türk mutfağına katmayı hatta kendi damak zevkimize göre yeniden yorumlamayı başarmışız. Eski evimizdeki komşularımdan biri pek marifetli ve meraklıydı. Evi her daim bal dök yala, mutfağı da bereketliydi. Bu tarifi ondan öğrendim. Yıllar geçti, hala tatlı seçimlerimizde başı çekiyor. Oğulçe canı tatlı istedikçe 'Çikolatalı puding yapalım', çilekli tatlı istedikçe de 'çilekli puding yapalım' diyerek mutfağımda söz sahibi olduğunu ima ediyor sık sık. Bizden başka kimse supangleyi çilekli yapmayı denedi mi bilemiyorum ama tamamen oğlumun yönlendirmeleriyle denediğim çilekli hali de çok lezzetliydi. 'Anne sadece içine çikolata ve kakao koymayacaksın. Onun yerine hani çilekli yoğurt yaparken çileği böööllleee bööleeee döndürüyorsun ya robotta, işte onu koyacaksın içine.' diyerek tarif etmesinin karşısında çok şaşırdığımı itiraf etmeliyim :-) Bence oğlum büyüyünce kıyısından köşesinden mi yoksa tam merkezinden mi bilemem ama, yemek yapmanın bir yerinde yer alacak. Evimizde en çok mutfaktaki işleri seviyor...

Malzemeler;
1 litre süt
2 sb. şeker
2 sb. un (ben yarı yarıya tam buğday unu kullandım)
2 yk. kakao (bulabilirsem organik, bulamazsam yarı yarıya keçi boynuzu tozu kullanıyorum)
40 gr. bitter çikolata (tarifin orjinalinde 2 yk. çokokrem var ama ben değiştirdim)
Alabildiği kadar su

Yapılışı;
Süt, un, şeker ve kakao bir tencerede çırpılarak pişirilir. Bu aşamada topaklanma neredeyse kaçınılmaz çünkü un-süt oranı dengeli değil, çok katı kıvamda bir tatlı elde ediyorsunuz. Kaynamaya başlayınca altını kısıp çikolata tencereye kırılarak eklenir. Çikolata tamamen eriyince altı kapatılır. Bir su bardağı su yavaş yavaş ekelenerek blendır dan geçirilmeye başlanır. Yaklaşık iki dakikada su iyice yedirilir. Dinlenmeye bırakılır. Yarım saat sonra bir bardak daha su eklenip yine yedirilinceye kadar blendırdan geçirilir. Yine yarım saat dinlendirilir. Bu işlem tatlı akışkan bir kıvam elde edene kadar tekrarlanır. Yani su ayarını kendiniz yapacaksınız.( Su tatlıyı hafifletiyor ve serin bir tat bırakıyor ağızda.) Kaşığa aldığınızda akmayacak ama kaskatı da durmayacak kıvamda olmalı. Kaselerin dibine evdeki keklerden, kurabiyelerden ufalayabilirsiniz. Sonra tatlıyı döküp buzdolabında 6-7 saat dinlendirin.
Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Benim gibi yapan varmı diye düşünürken buldum sanırım.kış aylarında sıcak yazın ise soğuk yiyebilecegimiz, fazla sütü değerlendirmek için yaptığım bir tatlı

    YanıtlaSil
  2. Evet az zahmetli çok lezzetli bir tarif. Yorumunuz için teşekkürler..

    YanıtlaSil