1 Nisan 2014 Salı

Ahlak Dersi...

Ataullah İskenderî ile yaklaşık on yıl önce Mustafa Kutlu'nun 'Yoksulluk İçimizde' kitabı vesilesiyle tanıştım. Aşağıda yazdığım derleme de o kitaptan aynen alıntıdır. Bakalım sizin nasibinize neresi düşecek...



Talep şan değildir. Razı ol, şan da senin nam da senin. Varlığını bilinmezlik toprağına göm. Gömülmeyen şey nâbit olmaz. 
Dünya sûretlerinin bulaştığı ayna nasıl parlar? Huzura girmeden önce tevbe sularında yıkan. Kader teneffüs ettiğin her nefeste seninle. Eşyadan eşyaya seyahat edip durma. Kendine uzaktan bakmayı öğren. Bir dolap beygirine benziyorsun; öyle ahmak, öyle hüzün verici..
Hicret ve niyetin kimin için? Bir gece yarısı uyandığında yatağından kalk, şöyle bir yıldızlara bak. Düşün! Madem ki içinde bulunduğun yer, konuştuğun kimse sana feyz vermiyor; terke mani olan ne?
Ölüme ağlama. Kalbe bak. Hata ve isyan ile pişman, ibadet ve taat ile neşveli değilsen zaten ölüsün. Nefsin karanlık orduları fevç fevç akıyor. Zaman ve mekanı dolduran et kokusu. Metin ol, vaat edilen bir şeyin vuku bulmaması seni şüpheye sevk etmesin. Basiretine güven.
Dünya nimeti için zaaf haline düşersin. Ona doğru koşma. Şükür ipi elinde ya... 
Her meseleye cevap veren, her gördüğünü kucaklayan, her bildiğini anlatan bir kimse mi gördün. derhal ondan uzaklaş!
Marifetin mukabili inkar, ilmin mukabili cehalettir..
Melal içindesin. Yoksul olduğunu düşünüyorsun. Ne ki senden alınmıştır, o senin hayrınadır. İçindeki yoksulluğu hissediyor musun? İşte senin için en hayırlı vakit. Unutma; ihtiyaç mütemadidir.
Sözde hikmet çoktur. Birincisi kimden geliyorsa onun kalbinin kisvesini taşır. Ne ki nefsine ağır geliyor, onu yap. Kaldırdığın ağırlık miktarınca sana ferah erecektir. Kederle dolusun. Merak ve endişe içindesin. Demek ki hakikati göremiyorsun. Karamsarlığın kaynağı ışıktan uzak durmaktır. 
Gayret atına bin, himmet dile ve ümid et. Bidayeti parlak olanın nihayeti de parlaktır. 
Gönül eri garib olmaz...
Ataullah İskenderî (Mustafa Kutlu-Yoksulluk İçimizde)

3 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir yazı herşeyi içinde barındırmış birbirinden değerli inciler.. Uzunluğuna aldanıp okumadan geçmeyin,okumaya başladığınız an itibariyle kopamiyorsunuz.. Yazıların devamı da olur inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Hem okuduğunuz hem de yorum yazdığınız için teşekkür ederim. Ataullah İskenderî bir derya, benim kovamsa çok küçük; alabildiği kadar alabildiği sıklıkta inşallah...

    YanıtlaSil
  3. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil