6 Ocak 2015 Salı

Cesur, Dürüst ve Fedakar Olduğunu Kanıtlarsan Gerçek Bir Çocuk Olabilirsin; Pinokyo...


'Film günleri' rotamızda bu hafta Pinokyo vardı. Yaptığımız araştırmalarda şu cümleye rastladım ve hemen izleme listemize aldım; Klasik Disney animasyonları belki şimdiki çocuklar için biraz ilkel gelecektir. Ama “Pinokyo”nun klasik hikayesi çok geçmeden onları içine çekecek güçtedir. Yalan söylemenin, inat etmenin aslında çoğu çocuğun daha ilk büyüme sancılarının bu masal formunda ele alındığını söylemek mümkün.
Bizim hikayelerini okuyuşumuzdan çok daha etkileyici ve akılda kalıcı bence senaryolaştırılmış hali. Disney'den beklenecek bir şekilde yine, ki bu sefer çekirge üzerinden kurgulanıyor, aşk mevzu edilmiş. Bundan çok rahatsız olduğumu belirteyim. Çocuklarımla birlikte izlerken de şunu sürekli vurguluyorum; "Hayvanlar ya da eşyalar (uçaklar, arabalar vs.) aşık olamaz. Çünkü onlar hissetmez. Sadece insan sevebilir, aşık olabilir." Aksiyon ve çizgi filmlerdeki bu tarz mesajlar çocukların algılarını şaşırtıyor ve özdeşim-gerçeklik yasasını çiğniyor. Bunun için ayrıca bir inceleme yazısı hazırlıyorum. Bitirince daha net tartışabiliriz belki bu konuyu. 
Genel olarak, filmin konusunu beğendiğim için hep birlikte izledik. Fasülyelerim de beğendi. Ama bu sefer abi-kardeş ağladılar Pinokyo'nun babasını kaybediş ve arayış maceralarına. Kızçe de ağabeyinin peşinden gidecek galiba....:-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder