15 Mayıs 2016 Pazar

Mavi Elma Ağacı; Her Tercih Bir Vazgeçiştir..


Bu haftaki film günümüz için Mavi Elma Ağacı' nı seçtik. Konusunu, anne-babası ayrılan bir çocuğun dedesiyle yaşadığı hayat dersleri olarak özetleyebiliriz. Film aile filmi kategorisinde değerlendirilebilir. 8 yaşındaki oğlum ve 4 yaşındaki kızımla birlikte seyrettik. Memnun kaldık. 
'Her insan seçim yapar' diyor filmin bir yerinde büyükbaba. Kendisi seçim yapmış ve 30 yıl boyunca dünya üzerinde bir seyyah olmuştur. Seçim yapıp onunla evlenen karısı göçebelikten sıkılmış ve onu terketmiştir. İkinci karısı da öldükten sonra asıl aradığı şeyin, gençliğinde asi bir merakla kaçtığı evinde, kendi bahçesinde süregelen tabii hayat olduğunu idrak etmiş ve ömrünün kalan kısmını yaban hayatı içinde insanlık dersleriyle zenginleştirmeyi seçmiştir.
Biricik kızını da seçimlerinde özgür bırakmış, ruhunu esir etmemek için hislerini içine gömmüştür.
11 yaşındaki torununu ömrü boyunca ve uzun yıllar aralıklarla iki defa görebilmiştir. Fakat birgün kızının babasına ihtiyacı olur. Film böylece başlar. 
Torun; Aaaaaa mavi ağaç! Ağaçlar yeşil olur. Bu nasıl mavi oldu? 
Dede; O mavi olmayı seçti, ben de saygı duydum. 
T;Ne ağacı o?
D;Elma ağacı.
T;Hiç meyve verdi mi peki?
D;Hayır, hiç vermedi.
T;Peki elma ağacı olduğunu nereden biliyorsun?
D;Ben buraya elma ağacı diktim!... Ne zaman meyve vereceğine o karar verir. 
Pedagojik yeterliliği ileri düzeyde olan dede aslında sadece hoşgörülü, sabırlı ve saygılıdır. Çocuğun önüne seçenekler sunar ve kararı ona bırakır. Dolayısıyla sonuçları da yüklenmesi çocuğa kalır.
En etkilendiğim sahnelerden biri de sözünde durmaya verdiği önemdir. 'Sözünde durmayacaksan ne anlamı var?' diyerek en temel insani özelliklerden biri olduğuna işaret eder. 
-Karşılıksız yapılan iyilikler aslında hiç de karşılıksız kalmaz..
-İnsana ve doğaya yatırım yapmak gerçek olandır. 
-Ölüm yaşam kadar gerçektir. Bunu dram haline getirmek doğru değildir. Ölen farklı bir 'hal' ile aramızda olmaya devam edebilir.
Filmi genel olarak şurada bahsettiğim 'küçük ağacın eğitimi' kitabına benzettim. Tadı damağımda kalan filmler sıralamasına girmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder