3 Mart 2014 Pazartesi

Uçucu Yağ mı Sabit Yağ mı; Arada Fark Var mı :-)



Merhaba...
Doğal ve sade hayat tarzını benimsediğimden beri elimin altında bulundurduğum en önemli destekçim Uçucu Yağ şişelerim...
Öncelikle kimyager olmadığım için fazla teknik bilgi veremeyeceğim. Uygulayıp tecrübe edindiklerimin önemli bir kısmı Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nin düzenlediği seminerden, bir kısmı büyüklerimin dizlerinin dibine oturup zorla ağızlarından alabildiğim tavsiyelerden, küçük bir kısmı ise çocukluğumdan getirebildiğim hatıralarımdandır.



Uçucu yağlar genel olarak nane, ıhlamur, ıtır çiçeği, melisa, lavanta, okaliptüs, kekik, zencefil, iğde ağacı, limon, portakal, gül, yasemen, hanımeli vb.; eğer gerçeğini bulabilirseniz ki ben ztbb.org un resmi web sitesinden satın alıyorum, konsantredir, bazıları ise saftır. Buhur yapılmayacaksa seyreltilerek kullanılmalıdır.
Sabit yağlar ise zeytinyağı, ayçiçek yağı, pamuk yağı, tatlı badem yağı, hindistan cevizi yağı, palmiye yağı vb. hem yemeklerde hem cilt bakımında hem de uçucu yağları seyreltmek için kullanılır.
Bu gördüğünüz buhurdandır. Günümüzde genellikle seramik kaplardan yapılanları satılıyor. Delik kısmına kokusuz minik mum koyuluyor. Çukur üst kısma da sıcak su koyup bir kaç damla uçucu yağ damlatılıyor.


Uçucu yağların raf ömrü saklanma koşullarına dikkat edilirse (içine güneş ışığı sızmayacak koyu renkte cam kavanozda hava almayacak şekilde ve serin yerde) en fazla altı aydır. Satış fiyatı ise sabit yağlarla mukayese edilemeyecek kadar yüksek. Ama ev tıbbında kullanılırken duruma göre bir kaç damlası bile yeterli olabiliyor.



Benim çocukluğumdan beri en sık kullandığım uçucu yağ kekik yağıdır. Kekik zaten başlı başına şifalı bir bitkidir. Baharat olarak kullanıldığında sindirime yardımcı olur. Bulunabilirse kekik suyu mide rahatsızlıklarına ve kan şekerini düzenlemeye destek olur. Kekik yağını ise biz çocuklarımla neredeyse her rahatsızlığımızda kullanıyoruz. Mesela midesi bulanan, karnı ağrıyan oldu mu hemen bir küp şekerine bir damla kekik yağı damlatıp bol suyla yediririm. Genelde iki dakika içinde geçer. Üşütüp hasta olduklarında ayaklarının altına birer damla kekik yağıyla masaj yapıp gece uykusuna öyle yatırırım. Hastalıklarını daha kolay atlatırlar çok şükür. Ve eğer salgın hastalık döneminde kalabalık bir ortama gireceksek çocuklarımın yakasına ve kendi yakama bir damla kekik yağı damlatırım, çünkü antiseptik özelliği sayesinde mikropları öldürür ya da en azından yaklaşmasını engelleyeceğini düşünüyorum :-)

KEKİK

Eğer midesinde ya da bağırsaklarında hazımsızlık, gaz şikayeti olan varsa da yine bir küp şekere bir iki damla zencefil yağı damlatıp bol suyla yediririm ve tabii ki yerim :-) 
Mevsimsel rahatsızlıklardan burnu tıkanan olunca da buhurdanımız devreye girer, okaliptüs yağını damlatıp evimizin mis gibi havasında hem mikroplar kırılır hem de tıkalı burunlar hiç yan etkisiz açılır. 
Yol arkadaşımın ya da benim (çocuklarda kekik yağı haricinde hiçbir uçucu yağı seyreltmeden cilde sürmüyoruz.) başımız ağrıdığında bir damla nane yağını işaret parmaklarımıza damlatıp şakaklarımızdan alnımıza doğru hafif hafif masaj yaparız. Önce biraz yanma, sonra üşüme ve sonrasında ciddi anlamda rahatlık hissi verir. 
Tedbirlere Gelince;
Uçucu yağlar saf oldukları için çok dikkatli kullanılmaları gerekir. Ev tıbbında kullanırken yağların da tedavi edici özelliklerinin etkililiği göz önüne alınmalı ve dozu çok iyi ayarlanmalıdır. Mesela bize seminer veren Uçucu Yağ uzmanımız bu tip yağları antibiyotiklere benzetmişti. En düşük dozdan tedaviye başlanmalı, yüksek dozlarla vücuda bağışıklık kazandırıp etkisi azaltılmamalıdır. Ben evimde buhurdan için üç damla kullanıyorum mesela. Seyreltilip masaj yapılacaksa da ölçü 100 ml sabit yağa 10 ml (yaklaşık 20 damla) uçucu yağ eklenir, ağzı kapalı cam bir kavanozda çalkalanır ve en fazla bir kaç gün içinde tüketilir. 
Soğuk algınlığına bağlı öksürüğe yakalanan sevgili hastalarıma (oğulçe, kızçe, yol arkadaşım) kendi yağımız olan zeytinyağına yukarıdaki oranda olmak üzere nane yağı karıştırıp göğsüne ve sırtına masaj yaparak yediriyorum. Gerçekten rahatlatıyor :-)
Biraz dağınık ama bol tavsiyeli bir yazı oldu...
Kimsenin dermansız hastalığa yakalanmaması duasıyla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder